Arthur Schnitzler Öykülerinde Ölüm Olgusu
Yazar:Melda Keser
Yaklaşık 1-3 iş gününde temin
Bu kitapta 364 Nobel Puan kazanın
Sepet tutarı 1000 ₺ ve üzeri
siparişlerinizde kargo ücretsiz!
Kitap Hakkında
Edebiyat, salt hikâye anlatımı mıdır, insana ve yaşama dair bir bilgi kaynağı mıdır? İnsana ve yaşama dair konular, kaleme alındıkları dönem ve mekanlarla sınırlı mıdır, insanlığın ortak belleğinin zaman ve mekândan bağımsız var olmayı sürdüren ürünleri midir?
Bilincin derinlikleri, içgüdüler, insanın korkuları, varoluş sorunları, yaşam ve ölüm diyalektiği yüz yıllardır insanlığın bir kenara bırakamadığı konulardır. Arthur Schnitzler, bunları ustalıkla ele almış Avusturyalı bir yazardır. Sigmund Freud'un "benim uzun çalışmalar sonucu elde ettiğim bilgileri siz gözlem yeteneğinizle tespit ediyorsunuz" diyerek tebrik ettiği Schnitzler'in öykülerinin büyük bir kısmı ölüm olgusunu konu etmektedir. Ancak, yazar ölümün kendisini değil, ölüm olgusunun 19. yüzyıl modern bireyin üzerindeki etkisini ele almıştır. Böylece varoluş sorunu çerçevesinde ele aldığı ölüm korkusu, “geçicilik kaygısı-yaşama arzusu” ekseninde işlenmiştir.
Yazarın Avusturya’da Modern Dönem ve yüzyıl geçişinde öne çıkan “benlik” algısı ve varoluş sorununu işlediği öykülerinden Andreas Thameyers letzter Brief, Der Andere - Aus dem Tagebuch eines Hinterbliebenen, Der Sohn - Aus den Papieren eines Arztes, Der Mörder, Der Tod des Junggesellen ve Die Toten schweigen ayrıntılı olarak incelenmiş, motif ve ölüm türleri bölümlerinde Sterben, der grüne Kakadu, Paracelsus, Anatol adlı eserleri de ele alınmıştır. Ayrıca, konu bağlamında, yazarın yaşamı ve günlüklerinden “varoluş sorununa” ilişkin bilgilerin de ele alındığı bu çalışma, Schnitzler ve eserlerinde ölüm motifi konusunda kapsamlı bir analiz sunmaktadır.
İçinde bulunduğumuz dönem de bizlerin “yüzyıl geçişi” ve modern dönemidir. Bu çalışmayı, insana dair temel olguların zaman ve mekândan bağımsız olduğunu hatırlayarak okumak, günümüz hız çağındaki ‘birey’in durumuna da ışık tutacaktır.
Benzer ürünler
Bu kitaba yakın başlık ve konularda öne çıkanlar; kategori ve yayınevine göre de sıralanır — keşfetmeniz için seçildi.

Cumhuriyet Dönemi Türk Öykülerinde Anlatıcı Problemi
Hasan Sakın

Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Öykülerinde Toplumsal Doku ve Anlatı Estetiği
Özer Şen

Hukuk, Diplomasi ve Meşruiyet: Kıbrıs
Ulvi Keser

Küreselleşme, Yönetişim ve Kamu İşletmeciliği
Ahmet Keser

Politika Transferi ve Düzenleyici Kurumlar
Ahmet Keser

Eşim, Ben ve Ölüm
Adem Sağır

Rus Düşüncesi Bağlamında F. M. Dostoyevski'de Yabancılaşma Olgusu
Nazan Coşkun Karataş

Kadın, Toplum ve Edebiyat: Premçand’ın Öykülerinde Hint Kadını
Canan Yoğurt

Cibran Halil Cibran'ın Ölümünün 80. Yıldönümü Münasebetiyle Doğu Edebiyatlarında Göç Olgusu
Eyüp Sarıtaş, İbrahim Şaban

Beyaz Eldivenli Ölüm Meleği Dr. Josef Mengele
Hamdullah Benzer

Seçim Sistemleri ve Ulusal Kültür
Ahmet Keser, Burak Kılıç

İtalyan Polisiye Romanında Ölüm ve Korku: Sciascia ve Camilleri Örnekleri
D. Dilşad Karail Nazlıcan
Melda Keser — diğer kitapları
Aynı yazara ait diğer eserler; çok satanlar öne alındı.




